Wij geloven in de kracht van sport. In (top)sport en het bedrijfsleven is samenwerken en doorzettingsvermogen cruciaal voor het behalen van doelstellingen. Naast zijn werkzaamheden bij BlueOn, is onze Bram topsporter en probeert hij het beste uit zichzelf te halen, op en naast de fiets. In deze serie blogs neemt hij jullie mee in zijn ervaringen, overeenkomsten én verschillen tussen topsport en het bedrijfsleven. Veel leesplezier!
Hoi allemaal! Naast mijn werkzaamheden voor BlueOn, ben ik semi-professioneel wielrenner bij BEAT. Mijn ambitie is om uiteindelijk in de grootste wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, aan de start te staan en te koersen tegen de beste wielrenners ter wereld. In deze serie blogs neem ik jullie graag mee in mijn ervaringen, de overeenkomsten én verschillen tussen topsport en het bedrijfsleven.
In mijn vorige blog sprak ik over het stellen van subdoelen. Door het vele werk/inspanning in kleine stukjes op te delen, focus je je continu op het subdoel van dat moment en ben je minder bezig met alles wat er daarna nog moet gebeuren. In deze blog zal ik dieper ingaan op het presteren in teamverband.
Profwielrennen wordt (te) vaak gezien als een individuele sport. Ergens klopt dit wel, want uiteindelijk wint een renner als individu en is dat ook degene die het podium op mag. Maar toch is het veel meer een teamsport dan je zou denken. Zonder het werk en hulp van zijn ploegmaten lukt het die ene renner zeker niet om de koers te winnen. Dit geldt zelfs voor de beste renners ter wereld.
Neem bijvoorbeeld als voorbeeld Team Jumbo-Visma in de afgelopen edities van de Tour de France. Drie weken lang is de volledige ploeg bezig met het winnen van het eindklassement van de Tour. Jonas Vingegaard is hier de kopman. In zijn team heeft hij helpers: renners die op het vlakke of bergop op kop rijden, renners die bidons halen tijdens de wedstrijd én zelfs renners die hun fiets afgeven op het moment dat Jonas materiaalpech heeft. Eén team, éen taak.
Ook bij BEAT focussen we ons op het presteren als team. Voor het seizoen 2024 zijn er veel nieuwe renners binnen de ploeg gekomen. Dit zorgde ervoor dat er nieuwe karakters en een nieuwe dynamiek binnen de ploeg kwam. Ook ik heb hier zeker aan moeten wennen. De eerste maanden van het jaar waren dan ook niet wat we ervan verwachtten. We waren nog niet goed genoeg op elkaar ingespeeld en daardoor was er nog geen 100% vertrouwen in elkaar.
Afgelopen augustus hebben we dit dan ook uitvoerig geanalyseerd en een plan van aanpak gemaakt voor het laatste deel van het seizoen. De kwaliteit in de ploeg was er zeker, maar door het toewijzen van duidelijkere rollen en het bespreken van scenario’s wisten we beter wat en wanneer te doen. Ik merkte dat we beter op elkaar konden rekenen en dit kwam onze prestaties in de wedstrijden zeker ten goede. Dit had ook een positieve uitwerking op mijn eigen prestaties.
Ik merkte dat ik meer vertrouwen voelde in mijn eigen kunnen, mede doordat ik een duidelijke taak had om uit te voeren. Als het uitvoeren van deze taak dan lukt en ik zie dat een van mijn ploegmaten in een situatie komt om de koers te winnen, stap ik met veel meer voldoeding van de fiets aan het eind van de dag.
Het hoogtepunt van de ploeg was dan ook zeker het Nederlands Kampioenschap Gravel in Epe eind september. Mijn ploegmaat Lars Loohuis werd in 2023 kampioen en we waren erop gebrand om de rood-wit-blauwe trui in de ploeg te houden. Het koersplan was duidelijk: we wilden assertief koersen en ervoor zorgen dat we in elke situatie in de meerderheid waren.
In de tweede ronde besloot ik aan te vallen vanuit het peloton. Al snel sprong Lars met een renner van een andere ploeg naar mij toe. Dit was voor mij het moment om vol door te rijden. Vanuit het peloton sprongen er nog meer renners naar ons toe, waardoor de kopgroep gevormd werd.
Uiteindelijk zaten er 7 renners in de kopgroep, waarvan 5 van BEAT. Een ideale situatie voor ons. Als we het goed uitspeelden, maakten we een grote kans op de overwinning. En zo geschiedde: in de finale ontstond een nieuwe groep, met Tijmen, Lars en nog een tegenstander. Mijn twee ploegmaten wisten dit goed uit te spelen en zo 1e en 2e te worden. Daarachter wist ikzelf nog naar een 4e plek te sprinten. Een fantastische dag voor de ploeg!.
De kans is groot dat jij als lezer van deze blog ook vaak in teamverband moet presteren. Hierin moet ook zeker niet onderschat worden dat het presteren van jouw team van invloed is op het presteren van jou als individu en vice versa. Ben jij wel eens onderdeel geweest van een team waar de samenwerking spaak liep? En heeft dit ook invloed gehad om jouw prestaties?
Mijn advies: zorg er allereerst voor dat jullie op persoonlijk vlak een fijne verstandhouding hebben. Een gezellig teamuitje kan vaak meer goed doen dan je denkt. Een goede sfeer zorgt sneller voor meer vertrouwen in elkaar. Hierdoor voelt ieder zich ook meer op zijn/haar plek en worden problemen sneller aangekaart. Daarnaast werkte het bij ons erg goed om samen een groot doel te stellen, in dit geval: het winnen van het NK Gravel. Door hier samen naartoe te werken, ontstond er een enorme teamgeest en creëerden we voor onszelf een situatie om ook als individu boven jezelf uit te stijgen.
Wederom bedankt voor het lezen van mijn blog. Heb je vragen, opmerkingen of zou je eens met mij willen sparren? Stuur dan gerust een mailtje naar bram.dissel@blueon.nl