Bram’s Blogs #2: Energie op de juiste plek!

In dit artikel

Wij geloven in de kracht van sport. In (top)sport en het bedrijfsleven is samenwerken en doorzettingsvermogen cruciaal voor het behalen van doelstellingen. Naast zijn werkzaamheden bij BlueOn, is onze Bram topsporter en probeert hij het beste uit zichzelf te halen, op en naast de fiets. In deze serie blogs neemt hij jullie mee in zijn ervaringen, overeenkomsten én verschillen tussen topsport en het bedrijfsleven. Veel leesplezier!


Hoi allemaal! Naast mijn werkzaamheden voor BlueOn, ben ik semi-professioneel wielrenner bij BEAT. Mijn ambitie is om uiteindelijk in de grootste wielerwedstrijden, zoals de Ronde van Vlaanderen, aan de start te staan en te koersen tegen de beste wielrenners ter wereld. In deze serie blogs neem ik jullie graag mee in mijn ervaringen, de overeenkomsten én verschillen tussen topsport en het bedrijfsleven. 

In mijn vorige blog sprak ik over mijn teleurstellingen dit voorjaar en hoe ik daar mee heb proberen om te gaan, om deze uiteindelijk om te zetten in nieuwe doelen. Geduld was daarbij een hele schone zaak en het was belangrijk om vertrouwen op het proces te houden. Ik heb mij zo veel mogelijk proberen te focussen op de zaken waar ik zelf invloed en controle over heb en die zo goed mogelijk proberen uit te voeren. 

Op de weg terug

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en ben ik beetje bij beetje mijzelf weer aan het terugvinden op de fiets. Tijdens de trainingen voel ik mij goed en haal ik eigenlijk altijd de geplande oefeningen en wattages. Maar tijdens de wedstrijden wilde het de afgelopen weken nog niet helemaal lukken. Ik miste de echte scherpte om op de cruciale punten in het parcours op de juiste plek te zitten en reed zo vaak nét achter de feiten aan. Erg zonde, want op deze manier kon ik mijzelf nog niet belonen voor al het harde werk. 

Zelfvertrouwen

Ik merkte dat dit toch aan mijn zelfvertrouwen begon te knagen. Lukt het mij nog wel om tot topprestaties te komen? Haal ik dat niveau van vorig jaar nog wel in de wedstrijden? Dit waren vragen die in mijn hoofd rondspookten. Ik besloot om hierover te praten met mijn coach. Het gaf eigenlijk direct ruimte om mij op deze manier open te stellen en zo samen mijn onzekerheden bloot te leggen.

Energiemanagement

We besloten uiteindelijk dat het tijd was om een aantal dingen anders te gaan doen. Mijn energiemanagement was eigenlijk de reden van het missen van de mentale scherpte in de koersen. Ik was doordeweeks nog iets te veel bezig met randzaken, die stiekem net iets te veel energie kostten. Precies de energie die ik in het weekend tijdens de wedstrijden te kort kwam.

Om op topniveau te kunnen presteren, is het voor mij dus heel belangrijk om mijn energie op het juiste moment en op de juiste plek te leggen. Het is daarbij key om mentaal zo fris mogelijk aan de start van een belangrijke wedstrijd te staan. Zo ben ik voor mijzelf nagegaan welke randzaken in mijn dagelijks leven het meeste energie vreten en ben deze zaken beter in gaan richten. Zo weet ik nu dat, hoe lastig het soms ook is, ik rondom (zware) trainingen mijn agenda zo leeg mogelijk moet houden. Want naast fysiek herstel is mentaal herstel van deze trainingen ook zeker belangrijk. Doordat ik week na week net iéts te druk was, lekte dit iets te veel energie.

Door dit te bespreken en op een rijtje te zetten voor mijzelf, kreeg ik al een stuk meer rust en ruimte in mijn hoofd. Ik kan ook wel stellen dat het de laatste twee weken een stuk beter gaat: in de Ronde van Overijssel zat ik in een sterkte kopgroep, die helaas net in de laatste 15km werd teruggepakt. En in de laatste etappe van Fleche du Sud deed ik een sterkte leadout voor onze sprinter en werd ik zelf nog 10e.

Hoe lever jij een topprestatie?

Ook in het werkende leven worden er regelmatig topprestaties van jou als werknemer verwacht. Ook jij wil dan natuurlijk op het beste van je kunnen presteren. Lukt dit jou altijd? Of heb je ook wel eens moeite om dit te kunnen leveren? Het is echt een aanrader om voor jezelf eens alles op een rijtje te zetten en eens goed te kijken naar alle ballen die je omhoog aan het houden bent. Hieronder som ik een aantal punten voor je op die ik vanuit de sport geleerd heb:

  • Eerlijk zijn tegen jezelf. Vaak ontken je dat je even wat minder in je energie zit en het even niet zo lekker gaat, omdat je heel ambitieus wilt zijn en hier niet aan toe wil geven.
  • Kom je op dit punt dat je dit wel gaat inzien? Focus je dan enkel op de basis, even terug naar nul. Die basis is het belangrijkst, vanaf daar kun je weer verder bouwen.
  • Focus je vanaf dit punt op de zaken waar je altijd al goed in bent geweest, probeer hier weer nieuwe energie uit te halen. Dan komt de rest vanzelf weer naar je toe.

Het is goed om hier kritisch naar de kijken en eens wat veranderingen aan te brengen of duidelijkere keuzes te maken. Dit gaat je zeker helpen om je energie beter in te kunnen zetten en te shinen wanneer het moet! 

Informatie
Onderwerp
Datum
27 mei, 10:39
#replace title#